Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дел Агата: Голямо предимство е, че осем от министрите на Ренци са жени

Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За някои Ренци е последна надежда, за скептиците - ще се провали. Това коментира в предаването "12+3" проф. Джузепе дел Агата. Новото италианско правителство ще бъде оглавено от 39-годишния Матео Ренци, председател на Демократическата партия, бивш кмет на Флоренция. Към него са насочени много надежди - той е млад, той е от поколение, което се смята за по-добро от поколението на досегашните политици. 

Интересните моменти са ,че той идва от младежкото движение на бой скаутите, католик е. Правителството на Ренци има 16 министри, а осем са жени. Това е голямо предимство. И всички са млади. Негативното е, че министърът на икономическото развитие, например, е близка до Берлускони, тя е предприемач от световен мащаб. И сигурно в нейния случай има конфликт на интереси. Периметърът е същият като на предишния кабинет, каза проф. Дел Агата и изброи кои партии подкрепят правителството.

Шансове да излезе това правителство - приятно съществуват, и аз много се надявам. Наричат го Берлускони 2, защото Ренци има тази харизма. Той обаче е нормален човек, не е бизнесмен, не е престъпник, не е осъждан за срамни престъпления като Берлускони. Той може да окаже масово влияние, в  този смисъл го наричат така. Той умее да се представи, макар че говори на флорентински диалект.

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна