Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Кърджали е готова за утрешното дело на мюфтийството за Историческия музей в града

Снимка: БГНЕС

Полицията в Кърджали е готова да реагира при евентуално напрежение по време на утрешното съдебно дело на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей в града. Изготвен е специален план за действие, въпреки че в общината няма внесено искане за протест пред Съдебната палата. От Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат изцяло на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести.

Мюсюлманската общност има претенции за парцела, върху който е построена сградата на музея и се позовава на нотариален акт от началото на миналия век. Тогава местен жител продал нива за строеж на мюсюлманско духовно училище. Изграждането му започнало с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Според юристите на Областната управа мюсюлманското вероизповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. След одържавяване на спорните сграда и парцел, в тях е настанен Историческият музей.

Очаква се за заседанието утре да пристигне председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка. Според нея делата, които Главното мюфтийство води в различни градове, не отразяват мнението на мюсюлманите и то няма разрешението им да предявява съдебни претенции. Тя изрази подозрения, че парите за тези дела са от Турция, а не са събрани от обикновените хора.

Делото за сградата на музея в Кърджали е второ по ред.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени