Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията “Виенски бал” покорява света

Снимка: stadt-wien.at

Карнавалната традиция във Виена и до днес е жива. Всяка година в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала. Началото на балния сезон е винаги на 11 ноември, но кулминацията е през януари и февруари. Голямото начало на тазгодишния бален сезон бе поставено от Виенския бал на Червения кръст на 15 ноември, който се проведе в тържествената зала на Виенското кметство. В новогодишната нощ пък дворецът Хофбург отвори вратите си за “Големия бал” (Le Grand Bal). В разкошните зали на Императорския дворец се проведоха и Балът на ловците (27.1.2014), Балът на лекарите (25.1.2014), а на 1 март дворецът ще бъде домакин на Бала на юристите. На 21 февруари там се проведе и Балът на собствениците на кафенета, който ежегодно привлича 5000 гости. На 23 януари Виенската филхармония организира традиционния си бал. Естествено там присъстват и всички членове на световноизвестния оркестър, но с инструменти в ръка те могат да бъдат видени само при откриването на бала. В края на краищата, след като са на бал и те нямат нищо против да потанцуват.

Виенската Щатсопера пък ще се превърне в бална зала за един ден на 27 февруари. Виенският оперен бал отдавна с право се е превърнал в един от символите на града. В тази нощ гостите, сдобили се с билет за бала, имат уникалната възможност да попаднат в знаменития оперен театър не просто като зрители, а и да се потопят в неповторима атмосфера заедно с могобройните звезди от света на музиката и шоу бизнеса, като буквално надникнат и зад кулисите. Между другото Щатсопера реализира от всеки бал приходи в размер на 3,4 млн. евро. При разходи от 2,3 млн. евро остатъкът е печалба и съответно финансиране за операта. При цени от 250 евро за обикновен билет и между 9000 и 18 000 евро за ложа кувертите за Оперния бал се продават до последната бройка.

На 28 февруари във Виенския Концертхаус се провежда най-сладкият от всички балове – Бонбоненият бал. Той се слави с изключително веселата си и неформална атмосфера.

Виенските балове в чужбина

За да утвърди имиджа си като столица на баловете община Виена всяка година участва в организацията на около 30 Виенски бала в чужбина. Тази година в списъка са 22 дестинации в цял свят, а между тях е и балът в София на 8 март 2014. С това балното бюро във Виена признава бала у нас официално и го спонсорира с традиционните подаръци за дамите (250 брошки “Звездата на Сиси” с камъни Сваровски) и със сумата от 2000 евро.

Много цвят, пайети и изкуствени камъни на баловете през 2014

Цветовата гама в балната мода обикновено е консервативна, но този сезон тя ни изненадва с пъстротата си. Тази година като че ли липсват топ цветове в дамската мода. Разрешено е всичко - от смарагдово зелено, през златисто и телесно, та чак до пинк розово и лилаво. Кройките на роклите могат и да са най-прости, но трябва да са лъскави и да блестят, защото пайетите и изкуствените камъни този сезон са изключително модерни. Другата особеност е, че дълбокото деколте в актуалните бални колекции е отстъпило мястото си на роклите с гол гръб. И ако преди на мода са били помпозните, разкроени рокли като на принцеси, то сега дизайнерите залагат на тесните силуети от началото на 20-и век, които много напомнят на героините от британския сериал "Имението Даунтън".

За мъжете отново всичко е много по-лесно. За вечерни събития винаги актуални са черните, сивите или тъмносините костюми. И за тях важи тазгодишното правило – на мода са тесни сака с едноредно закопчаване и тесни панталони. И не забравяйте, че двойките би трябвало да се договорят за балния си тоалет, за да си личи, че са такива. Според дизайнерите вратовръзката и кърпичката в малкото джобче на кавалера трябва да си кореспондират с цвета на тоалета на дамата.

Виенски бал в София 2014

Тази година четиринадесетият традиционен благотворителен Виенски бал ще се проведе на 8 март 2014 година в залите на "София хотел Балкан" под патронажа на кмета на град София Йорданка Фандъкова и Негово превъзходителство посланика на Република Австрия Герхард Райвегер. Те са патрони на бала в София за пети пореден път. Специален гост от Виена е министърът на провинция Виена и изпълнителен градски съветник с ресор “Жилищни условия, жилищно строителство и градско обновление“ Михаел Лудвиг начело на петчленна делегация. Посещението на този високопоставен политик подчертава засилването на връзките между нашите две столици. Предвидена е и официална среща с екипа на кмета на София г-жа Фандъкова.

Гостите на бала ще имат възможността да изживеят една опияняваща бална нощ във виенска атмосфера с тържествено откриване с полонеза, музикална програма, томбола, среднощен кадрил, виенска кухня и музика. Всичко това ще се случва не само в тържествената бална зала, но и в залите "Сердика" и "Средец" и цялото пространство около тях.

За първи път тази година за бала пристига диригент от Виена - Мартин Кершбаум, а за кулинарните изненади на вечерта ще се погрижат виенски майстори-готвачи. По традиция в зала "Средец" гостите ще могат да слушат традиционна музика, изпълнявана във виенските винарни. Ерих Циб, който изпълнява тази музика на акордеон, също пристига от Виена специално за бала в София.

Какво да очакват по време на цялата нощ, гостите ще узнават от модераторите на бала, водещите журналисти от БТВ Кристина Баксанова и Виктория Петрова, които участват благотворително.

Във всяка от залите програмата е различна и посетителите на бала могат да избират кога, какво да гледат или къде да се забавляват. Мястото, което са резервирали, е свързано само с консумацията.

В среднощните часове отново ще поканим гостите да се научат как се танцува кадрил.

Пресслужбата на Община Виена подарява на всички дами брошка – Звездата на императрица Сиси.

С приходите от продажбата на кувертите на цена от 200 лв. (Кралската зала) и 150 лв. (в залите Сердика и Средец) ще бъде закупена апаратура за Специализираната болница по онкология в София.


КОМ
ПРЕС София Бюро за връзки с Община Виена


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна