Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни реформи, ще продължим да ги подкрепяме по необратимия път към членството, подчерта Столтенберг.
 
"Споразумяхме се също за финансов ангажимент, така че да помогнем на Украйна да създаде части, които са способни да победят днес руската агресия, а утре да я възпрат. Договорихме се, че 40 милиарда евро е минималната база за следващата година, както и за осигуряването на устойчиво финансиране, за да надделее Украйна", посочи генералният секретар на НАТО.

В декларация от форума държавите членки изразяват дълбока загриженост от все по-близките отношения между Русия и Китай и обвиняват Пекин, че играе ключова роля в това да помага на Москва във войната с Украйна.
 
"Както съюзниците от НАТО се споразумяха днес в декларацията срещата на върха, Китай се превърна в решаващ фактор, който подкрепя войната на Русия срещу Украйна. Подкрепата на Китай увеличава заплахата, която представлява Русия за евроатлантическата сигурност", обясни Столтеберг.

Според държавите членки на Алианса Китай не може да подпомага най-голямата война в Европа през последните години, без това да се отрази негативно върху неговите интереси и репутация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна