Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка изпрати писмо до Тимур от Украйна през Евронюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни европейския ТВ канал Евронюз качи на интернет страницата си снимка на боядисания с цветовете на украинското знаме паметник на Съветската армия в София. След реакцията на руската държава, снимката беше свалена от сайта. Сега обаче сюжетът има ново развитие с превръщането на снимката в новина и специален анализ на Би Би Си, озаглавен „Променящият се с времето паметник“. В предаването „Хоризонт до обед“ Мария Спирова каза, че тъй като много от акциите в Евронюз се притежават от руски граждани, не е имало друг избор освен снимката на паметника на Съветската армия да се свали от интернет страницата на телевизията:

Аз мисля, че е изключително символно, това което се случва, тъй като тази остра и изнервена реакция от руска страна демонстрира, че сюжетът и обектът Украйна и сюжетът и обектът България се пресичат, дори в техния проект за света. След като те позволиха това бунтарство да се случи в Украйна, вече започват да искат да контролират дори миниатюрни прояви на символно инакомислие в други мрежи на своето влияние, след като изтърваха до такава степен процеса в Украйна.

Мария Спирова е автор на друг коментар, намерил място в Евронюз. Преди дни тя изпрати писмо до приятеля си Тимур през европейската телевизия с неин анализ на драмата в Украйна. Тя обясни, че Евронюз има своя инициатива, наречена „Глобални разговори“, в които среща граждани на зоната около Европа с видни личности, работещи в Европейската комисия:

Целта е тези евробюрократи, които не са изборни длъжности, да се срещат очи в очи с хората, които управляват и с хората, на чиито животи успяват да повлияят, какъвто е случаят с Тимур. Може да се види какво попита той комисар Вивиан Рединг. Попита я именно за протестите в Украйна през януари, когато нещата не бяха ескалирали. Избрах писмото, тъй като всичко, което исках да кажа, беше силно емоционално натоварено и политически анализ от това не ставаше.

Това, което се случи в Украйна е в резултат на желанието на хората там да направляват съдбата си, каза още Мария Спирова.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени