Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: Eвентуалното строителство на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да увеличи сметките за ток

Снимка: БГНЕС

Eвентуалното строителство на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да увеличи сметките за ток, а напротив- по-скоро би трябвало да ги намали. Това заяви Еленко Божков от ДКЕВР на конференция на американската компания „Уестингхаус“, с която Българският енергиен холдинг подписа предварително споразумение за съгласуване на технико-икономическите параметри на проекта за нов блок по технологията АР 1000:

Правилният въпрос е: „След като се възражда отново ядрената енергетика в цяла Европа, очаквате ли това да се отрази по някакъв начин на цените, както в България, така и в цяла Европа?“ Надолу - да. Вие очаквате да имаме цени на този етап, изобщо как разсъждаваме-. Не мога да се ангажирам.

От „Уестингхаус“  също отказаха да коментират очакваната цена, но подчертаха, че бъдещата ядрена мощност е необходима на страната ни - Майкъл Кърст, представител на компанията:

Ние сме извършили наш собствен анализ с различни партньори и този анализ ясно показва, че България ще се нуждае в следващите пет до десет години от допълнителни ядрени мощности. Ако погледнете някои от затварянето на ТЕЦ-овете и повишаването на цената на електричеството от въглеродните продукти и това, че все още нямате достатъчно големи възобновяеми източници, вероятно Козлодуй VII ще бъде необходим в близко бъдеще. Ние считаме, че това е страхотно добра инвестиция.

От „Уестингхаус“ подчертаха, че благодарение на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ България ще може да изнася електроенергия и че строителството му ще осигури много работни места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна