Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Хименес Карерас дирижира отново Софийската филхармония

Давид Хименес
Снимка: личен архив

Маестрото от Барселона вече е идвал у нас през 2012-а за коледния галаконцерт на големия Хосе Карерас, който гласува доверие на племенника си доста често. Сега, обаче, в центъра на вниманието ни е талантът на Давид Хименес като индивидуалност в изцяло симфонична програма - с увертюрата "Кориолан" от Бетовен, Втория клавирен концерт от Шопен със солист блестящият български пианист Людмил Ангелов и Симфония №5 от Чайковски. 

Тук, в София, откривам много ентусиазиран и отзивчив оркестър. Работим много и съм много доволен. Разликата между единия и другия концерт е много голяма. Първо - програмите, в един галаконцерт има, разбира се, няколко увертюри и оркестрови пиеси, които трябва да издирижирам, но истинският акцент е върху звездата, в случая маестро Карерас и неговия репертоар. Сега имаме симфоничен репертоар и в центъра на вниманието сме оркестърът и аз. И Людмил Ангелов, който е чудесен пианист. Не съм работил с него преди, но смятам, че е голям музикант. А за мен голяма разлика имат и залите, защото галаконцертът на Хосе Карерас беше в НДК, с озвучаване, а тук, в зала "България", има естествена акустика и е, разбира се, много по-приятно, сподели маестро Хименес, който е бил на най-престижните световни сцени, сред които Миланската Скала, Ковънт Гардън, Роял Албърт хол - Лондон, Карнеги хол - Ню Йорк, със солисти като Монсерат Кабайе, Йо-Йо Ма, Антонио Менесес.

Концертът на Софийската филхармония под диригентството на Давид Хименес е на 27-и февруари от 19 часа в зала "България".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна