Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев иска незабавни консултации с Москва след превземането на правителствените сгради в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев настоя за незабавни консултации с Москва, след като сградите на местното правителство в Крим бяха завзети от въоръжени мъже. Украинските сили за сигурност са в повишена бойна готовност заради окупацията, вероятно извършена от проруски сепаратисти.

Нападателите превзеха сградите на местното правителство и парламент в регионалната столица Симферопол около 4 часа сутринта и издигнаха руското знаме над тях. Засега те не посочиха никакви искания, но поставиха надпис "Крим е Русия".

Вътрешният министър Арсен Аваков обяви, че районът е отцепен, за да се избегнат кръвопролития и че завземането на сградите е дело на провокатори.

Министър-председателят на Автономната република Крим Анатолий Могильов призова хората да не отиват в района:

Предупреждението е да не се приближават до този квартал, тъй като лицата са въоръжени и може да се стигне до конфликт, каза Могильов. Той допълни, че окупаторите са отказали да преговарят с него, защото не са упълномощени за това.

Нападателите обаче допускат в сградата депутати, съобщи руският Център за журналистически разследвания. Според негов източник причината е, че целта е депутатите да приемат решение за статута на Крим.

Междувременно в Киев изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди, че всякакво придвижване на руските военни сили в Крим извън базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол ще се разглежда като акт на агресия. Руският посланик в Киев също е бил извикан в украинското външно министерство, където му е била дадена нота с искане за незабавни консултации с Москва, както и за това руските военни да не напускат базата в Севастопол. 

Прокурори са започнали разследване за тероризъм заради завземането на правителствени сгради от проруски нападатели в Крим, съобщи главният прокурор на страната.

Превземането на сградите идва след като вчера в регионалната столица Симферопол имаше сблъсъци между проруски сепаратисти и поддръжници на новата власт в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна