Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО изрази безпокойство за ситуацията в Крим

| обновено на 27.02.14 в 16:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да не предприема действия, които биха довели до ескалация на напрежението. В Брюксел се провежда заседание на комисията НАТО-Украйна, в началото на което Расмусен призова и за въздържане от всякакви провокативни действия.

Андерс фог Расмусен подчерта, че е изключително разтревожен от последните развития в Крим. По думите му, тазсутрешните действия на въоръжени групи са опасни и безотговорни. Генералният секретар на Алианса настоя Русия да не предприема никакви действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението или да предизвикат недоразумения. Към новите украински лидери пък Андерс Фог Расмусен отправи призив да продължат усилията за създаване на политически процес на широка основа, който да отразява демократичните стремежи на целия украински народ.

Всички засегнати страни да отстъпят от конфронтацията, да се въздържат от провокативни действия и да се върнат на пътя на диалога, настоя още генералният секретар на Алианса.

Той подчерта, че Украйна е и остава важен партньор на НАТО, както и че НАТО е и остава приятел на страната. Суверенна, независима и стабилна Украйна, твърдо ангажирана с демокрацията и върховенството на закона, е ключова за евроатлантическата сигурност, заяви още Расмусен.

Русия е информирала НАТО за военните учения в близост до украинската граница и е дала уверения, че те нямат нищо общо със събитията в Украйна, съобщи Андерс Фог Расмусен в Брюксел след заседанието на постоянната комисия НАТО-Украйна. Той добави, че засега няма данни, които да противоречат на твърденията на руската страна, но подчерта, че съвпадението на ученията с последните събития в Украйна не улеснява нещата.

Нямаме информация, че Русия планира военна интервенция, каза още Расмусен. Той съобщи и че по време на заседанието Украйна, която е страна-партньор на Алианса, не е искала съдействие от пакта за защита на териториалната си цялост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна