Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Димитров: Срещу болницата, чийто директор е Любомир Спасов, се водят дела за погубени детски животи

Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания се обяви против избора на д-р Любомир Спасов за национален консултант по трансплантология. Спасов сменя на поста проф. Никола Владов.

Иван Димитров от Асоциацията уточни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че мотивът им не е лична неприязън, а асоциацията отдавна е алармирала, че в болницата се случват нередни неща.

Срещу лицето Любомир Спасов се водят дела от родители за погубения живот на техните деца при извършване на трансплантация в болница "Лозенец". Делата се водят срещу болницата, но доктор Спасов е неин директор и той е новият национален консултант. 

Европейски одитът на трансплантационната програма доказва, че процентът на успешните трансплантации в болницата е 79% или съвместим с нормите в Европа, изтъкна публично д-р Спасов. Димитров обаче е категоричен, че статутът на Правителствена болница не позволява на обществото да знае какво пише в докладите за дейността ѝ в българските институции.

Аз съм член на Консултативния национален съвет по трансплантология с доктор Спасов и всички трансплантолози. Общо 42-ма човека сме в този консултативен съвет. Онзи ден имахме заседание и там самата гилдия задава въпроса, без ние да сме го задали, кой и защо наложи смяната наистина на водещи специалисти в момента в България по трансплантация, точно когато трансплантацията започва да възвръща доверието на обществото. Разберете, аз го казах и там, политически назначения не бива да се правят в медицината. Това не помага на обществото ни. Това само вреди.

Освен Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, против избора се обявиха Асоциацията на чернодробно трансплантираните в България и Федерация Български пациентски форум.

В 10 часа ще се състои работна среща на д-р Спасов с представители на Лекарския съюз и с пациентски организации. Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания прави пресконференция в същия час. Иван Димитров заяви, че те не са били поканени на пресконференцията на Спасов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени