Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: Ще внесем подписката за референдума на 10-и март

Снимка: БГНЕС

Професор Георги Близнашки –председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване заяви за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че още в четвъртък доброволците, сред които и активисти на ГЕРБ, са събрали необходимите 500 000 подписа. Близнашки коментира, че са лъжа твърденията, публикувани в някои медии, че никъде не се събират подписи публично:

Тези хора разчитаха, че ние ще се провалим, но ние успяхме да ги съберем и то за много кратки срокове, защото ентусиазма в нашето общество е огромен. Хората искат промяна, търсят промяната и това, което ние предлагаме е един мирен и легален начин да променим това уродливо общество, в което живеем.

Професорът изтъкна че в подлеза на Софийския университет има огромни опашки от желаещи да сложат подписа си, мрежата е пълна със снимки на хора, полагащи подписа си под искането за референдум, а хора от страната изпращат сами малки подписки, събрани в работата или сред приятелите си. Към средата на другата седмица се очаква да пристигнат и подписките от чужбина.  

Събирането на подписи продължава, тъй като е необходим резерв, за да не се стигне до инвалидизиране на подписката по технически причини, тъй като някои хора не изписват целите си имена.

Ще внесем подписката на 10-и март. При добра воля, в рамките на 10 дни може да се извърши проверката, за да стане ясно, че това са автентични подписи и да се отиде към насрочване на този референдум. Те могат да разтегнат нещата във времето, законът им дава право да проверяват подписите цели 3 месеца, но това е абсурдно и ще бъде самоубийствено за днешните управляващи. Хората искат промяна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна