Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мило Джуканович: Отношенията между България и Черна гора са изключително добри

Снимка: www.president.bg

Според черногорския премиер Мило Джуканович отношенията между България и Черна гора са изключително добри. В интервю за предаването „Събота 150“ той коментира: Бих добавил, че се намират  в непрекъснат напредък.  Имах възможността в последно време два пъти да се срещна с българския президент Росен Плевнелиев. Много обстойно разговаряхме на Мюнхенската конференция за сигурност, а после и в Черна гора по време посещението му. И затова искам наистина  да кажа, че е истинско удоволствие, че споделяме всички позиции, които засягат не  само българо-черногорските отношения, но и контактите ни в региона и общото ни евроатлантическо сътрудничество. Много съм благодарен на България, президента ви, както и правителството, че много силно и категорично подкрепят Черна гора по евроатлантическия и път на развитие. Мисля, че България е една от държавите, които най-добре разбират проблемите  в  Западните Балкани, и която заради това е много важен събеседник вътре в ЕС и НАТО.  Затова вярвам, че България ще даде истински съвети на останалите свои партньори от НАТО  за бъдещето интегриране на Черна гора и останалите държави в Алианса.

По думите му Черна гора работи сериозно, за да покрие условията за членство в НАТО:

Много сме заинтересовани, още на следващата среща в Уелс това да стане. Много сериозно работим да изпълним тези условия. Партньорите ни от НАТО предложиха да направим сериозен напредък в четири области. Работим тяхната реализация и изпълнение. Според мен преди края на май Черна гора ще бъде в състояние да каже  на своите партньори в НАТО че е готова и е изпълнила поставените и задачи. Разбира се, че е необходимо НАТО да прецени,  че за него е важно да отвори този въпрос за разширяването на Алианса. Черна гора мисли че това е много важен въпрос. Това е важно разбира се за самата Черна гора, но в Подгорица, смятаме  че е важно за региона на Западните Балкани, както и за НАТО. И затова очакваме приятелите ни като България,  да бъдат добри застъпници за Черна гора пред останалите партньори в НАТО  и да помогнат правилно да се разбере необходимостта от продължаване на процеса на интегриране на страните от Западните Балкани в Алианса и ЕС.


По отношение на обстановката на Балканите, имайки предвид вълната от протести, която залива Босна и Херцеговина и процесите в Косово, Мило Джуканович  каза:

Трябва да кажем, че регионът е по-стабилен отколкото беше преди. Днес Балканите са много по-стабилни и сигурни, отколкото преди 10 или 15 години, но в същото време трябва да бъдем много внимателни. Останаха въпроси, които не успяха да получат в дългосрочен план качествени отговори, става въпрос за функционирането на Босна и Херцеговина и също така на проблема със забавянето на интеграцията на Македония. Така че трябва наистина с обединени усилия, идващи от региона и от важните международни фактори, да се опитаме да дадем допълнителни отговори за засилване на интеграцията на целия регион. Насърчаващо е, че вече е установен диалогът между Белград и Прищина и бих отбелязал, че днес тези отношения полека, но стабилно, се развиват.  По този начин бе намален броят на откритите въпроси в региона, но Босна и Македония изискват и допълнителни отговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна