Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът за по-голяма автономия на Крим ще се проведе на 30-ти март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Референдумът за това дали жителите на Кримската република искат по-голяма автономия е бил изместен за 30 март. Това съобщи говорител на новия кримски премиер Сергей Аксьонов.

Вотът първоначално беше планиран за 25 май - на същия ден, когато трябва да се проведат избори за президент на Украйна, припомня Франс прес.

Военнослужещи от Черноморския флот на Русия охраняват важни сгради на Кримския полустров, съобщи Интерфакс, като се позова на проруския премиер на Кримската автономна Сергей Аксьонов.

Междувременно руски военни части опитват да поемат контрола над команден пункт за противовъздушна отбрана на Кримския полуостров. Това предаде Интерфакс, като се позова на украински военен източник. Около 20 войници са влезли на територията на базата в западен Крим и се опитват да я завладеят. Интерфакс не споменава за сблъсъци или жертви, но посочва, че се водят преговори.

Международното летище в столицата на Крим Симферопол обяви, че не се осъществяват полети от и до него. Поради ограничения при използването на въздушното пространство летището временно прекрати приемането на полети, посочи аерогарата в изявление.

Въоръжени мъже поеха контрол над летището в петък. Украински военни източници твърдят, че руските военни контролират също военните летища в Белбек, близо до Севастопол и Кировское в източен Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна