Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При засилено полицейско присъствие протича "Кукеровден" в Бродилово

| обновено на 01.03.14 в 15:23
Снимка: БГНЕС
При засилено полицейско присътвие преминава празника "Кукеровден" в странджанското село Бродилово. Въпреки забраната за провеждане на ритуала "тричане" на кучета, местните хора настояват да се спази традицията.

С атрактивно шествие, пародия на българска сватба, предвождана от кукери, започна празника в селото. По традиция "Кукеровден" в Странджа се чества в навечерието на Сирни заговезни, който тази година съвпадна с Баба Марта. На площада в селото на 5-метров пилон беше издигнат кош, пълен със слама, който ще бъде запален довечера. Целта е димът от огъня да изгони злите духове.

След кукеровите игри хората се събират на реката, където се "тричат" кучета. Животните се връзват и въртят над водата, след това се хвърлят в нея. От 7 години този ритуал е забранен. Полицаи и служители на Жандармерията охраняват къщите, в които има кучета, за да не допуснат провеждането на ритуала. Жителите на Бродилово твърдят, че са стресирани. Те казаха, че заради тази полицейска акция в селото не идват туристи за празника.

Преди началото на кукеровите игри представители на организацията "Енимъл лайф" влязоха в остри спорове с местните хора. Въпреки заканите за глоби и наказания, обаче те настояват чрез тричане на кучета да изгонят бесовете от тях.

Празникът мина без инциденти, но местните хора показаха видеоклип, записан вчера, на който ясно се вижда, че ритуалът "тричане" на кучета все пак се е провел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна