Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин ще разговаря в Киев и Одеса за правата на българското малцинство

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин днес ще бъде в Киев и Одеса, където му предстоят политически срещи, както и разговори за правата на българското малцинство в Украйна:

Смятам, че това е важно, защото от една страна е добре ние да продължим диалога с украинското правителство и освен това да подчертаем факта, че България има специфични интереси в отношенията с Украйна. Първо, разбира се, свързани с икономиката, свързани със значението, които като цяло тези отношения имат за България, но и с особен акцент заради голямата българска общност, която живее в Украйна. Искаме с това посещение да дадем сигнал, че това не е въпрос, който можем да оставим на страна, и че отношенията между България и Украйна ще зависят и от това как новата власт в Украйна се отнася към малцинствата, конкретно към българското малцинство. 

По-рано временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви, че няма да подпише решението на парламента за отмяна на закона за езиковата политика. Той позволява на малцинствата в Украйна, включително и на българското, да изучават майчиния си език.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна