Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на руските компании възстановиха 4% след "черния понеделник"

След вчерашния срив от около 10 на сто, тази сутрин акциите на руските компании скочиха с 4 на сто при началото на борсовата търговия. Общите загуби на руските компании във вчерашния "черен понеделник" възлизат на два трилиона рубли, което е с 500 милиарда повече от цената на Олимпиадата в Сочи, изчисляват руски и украински икономисти. 

Заради опасения за задълбочаване на кризата около Украйна акциите на Руската външно-търговска банка вчера поевтиняха с 18 на сто, а на "Газпром" с почти 15 на сто. За да ограничи бягството от рублата руската, Централна банка повиши основния лихвен процент от 5,5 на 7 на сто. 

Ръководителят на аналитичното звено на Руската корпоративна банка Максим Осадчий сравни сегашния срив на борсата с финансовия трус в Русия през август 2008-а, по време на войната с Грузия:

Надявам се, че в сегашния случай няма да се стигне до стълкновения, както при тогавашната криза, когато все пак имаше и бомбардировки - Русия бомбардираше Грузия, а грузински танкове влязоха в Южна Осетия. Сега положението е различно и аз се надявам, че няма да се стигне до военен сблъсък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени