Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: Опасността в Украйна не е отминала, само една грешка би предизвикала военни действия

Според Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, подготовка на революцията в Украйна е имало, но от страна на САЩ.

С думите на г-жа Нюланд, помощник държавен секретар, която на публична лекция призна, че са похарчени 5 милиарда за подготовка на тази революция. След като САЩ призна това е странно някой да твърди, че Русия е виновна за закона за езиците. Положението на бившия президент Янукович беше целенасочено и планирано използвано от Москва. Неговото изчезване беше една планирана операция, защото с това Русия придоби възможността и основанието за аргумент, че има демократично избран на избори президент, че застрашавайки неговия живот, е имало преврат. А щом е имало преврат, значи ние имаме основания, твърди Москва, да защитим населението. Янукович въобще не е интересен за Москва. Янукович няма политическо бъдеще. Освен това, цял свят разбра, че Русия изгуби Украйна. Русия нямаше да загуби Украйна, ако е имало някаква подготовка преди това.

Симеон Николов посочи, че през последните дни има симптоми за разведряване на ситуацията.

Обаче опасността от война не е отминала, защото напрежението в страната е толкова голямо, че само грешката на един човек, само един изстрел, само една жертва, би предизвикала лавина и военни действия. Безпокои ме, че преди няколко дни към Крим тръгнаха отряди, сформирани от радикалните партии, неофашискти партии в западна Украйна. Проблемът е по техния път към Крим - ако те се сблъскат и се стигне до разправа с рускоезично население, това би била клечката кибрит. Сред симптомите за намаляване на напрежението има още един. В Радата се подготвя нов закон за езиците. Готви се нов проект и е интересно да знаем в какво направление е той.

Събеседникът в "Преди всички" е на мнение, че има промяна в терминологията в публикациите в Западна Европа и това му дава надежда, че Брюксел няма да бъде така остър с предложенията си за санкции към Русия, както това правят САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна