Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в интернатите

Снимка: БГНЕС

Проверка на Държавната агенция за закрила на детето по сигнал на френски доброволци установи през септември миналата година, че в социално-педагогическия интернат в Стралджа е упражнявано насилие и са прилагани тежки форми на физически наказания над деца от страна на персонала. В писмо до образователния министър Анелия Клисарова председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева предложи интернатът да бъде закрит. Според Жечева "крайната мярка е наложителна заради системното нарушаване на правата на децата в институцията, занижения контрол от страна на ръководството и непредприемането на адекватни мерки за предпазване на децата от насилие".  В дискусия за бъдещето на тези институции и реформи в системата трима експерти очертаха по "Хоризонт" най-големите проблеми.

Според Милена Харизанова, директор на отдел "Закрила на детето" в УНИЦЕФ, със случая "Стралджа" е била повдигната завесата за една затворена система:

Това показа, че в един интернат, който е затворен, в който не влизат външни институции, в който децата са затворени, въпреки че не се водят лишени от свобода, насилието е неизбежно. От 2011-а има приета държавна концепция за реформа, но все още няма достатъчно яснота тази неефективна система с какво трябва да бъде заменена. Ние казваме, че системата трябва да предвижда координиране на структурите, които имаме. Че трябва да  има достатъчно услуги, които да посрещат нуждите на децата и семействата. Наистина проблемът е, че няма нищо друго освен тези интернати.

Доц. Нели Петрова, председател на Института за социални дейности и практики, допълни, че като общество нямаме чувствителност да разпознаем белезите на насилие. 

Това може да се види във всяка институция, където екипът не е подготвен, където той разчита на житейската си компетентност и представа за това какво е възпитание. Цялата грижа е насилие и трябва да дойде някой отвън, за да ни каже, че има насилие. Нашето изследване показва, че голяма част от децата са от семейства, които са социално изключени. И да се социализират в условия на затворена среда, колкото и да е добра тя, е неефективно. Имаме нужда от сериозна реформа. Да се затварят деца в интернати, защото имат трудности в поведението, е нещо, което вече, ако го има в някои страни в Европа, те се опитват да го променят. Не е решение това, въпросът е да мислим какво може да се направи.

Според събеседничките в предаването "Хоризонт до обед" системата не е ефективна по отношение на основното, което претендира да прави - да коригира поведението и да помага на детето да има нормална социализация, която не го вкарва в конфликт със закона.

Камелия Николова, директор на Главна дирекция " Контрол по правата на детето " в ДАЗД, обясни, че от 265 деца и младежи, които са настанени в 7 такива специални училища, 102 от тях идват от специализирани институции. Тези деца идват действително от семейства с нисък социален статус, лишени от родителска грижа и контрол.

Препоръката да се закрие интернатът в Стралджа беше след три проверки. Нашето предложение беше съгласувано с предварително проведени срещи с представители на образованието и науката, Агенцията за социално подпомагане. Нашата идея беше закриването на този интернат да стане, след като бъдат оценени индивидуалните потребности на всяко едно от децата. Ние сме дали и предписание и препоръки, че е необходимо да се работи както с децата, така и с персонала.

Чуйте дискусията за реформи в системата и репортажа от интерната в с. Варненци от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени