Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините искат 3 процента от плоския данък да бъдат за местните бюджети

Общините настояват 3 процента от плоския данък да влязат в местните хазни от догодина. Това стана ясно по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините.

Общините се надяват на част от данъка върху доходите на физическите лица, както е в много европейски страни, обясни за "Хоризонт" заместник изпълнителният директор на кметското сдружение Емил Савов.

Това, което искаме, за което сме си стиснали ръцете с премиера, е част от сегашния данък, а той като цяло около два милиарда и 300 се събират годишно от него. Примерно до 30 процента от него, това е обсъждането в момента, да стане местен, обясни Савов.

Всеки общински съвет ще определя неговия размер в рамките на закона.

В момента имаме плосък данък от 10 процента. Държавата да запази, да речем, една ставка от 7 процента от този данък и всеки Общински съвет да реши до 3 процента колко да бъде ставката, плащана от гражданите, които работят или които живеят там. Това е още един въпрос, който се обсъжда, допълни Савов.

Обмисля се и какви разходни отговорности биха поели общините за сметка на новите приходи.

При 3 процента общинска ставка около 700 милиона биха постъпили в общината, а не в централния бюджет. Все пак това е един нов ресурс, доста голям. Той удвоява собствените ни приходи в момента. Тук има две контратези. Едната е, че все пак излизаме от кризата с много големи дефицити - около 150-200 милиона просрочие. И след това да мислим коя от сегашните делегирани дейности, които се финансират с трансфер, да бъдат поети от общините са сметка на новия общински приход. Заплатите да се финансират от общински приходи, а не сега като трансфер от държавата, а те са около 200-200 и няколко милиона за всички, общини годишно, каза заместник изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна