Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Яценюк: Крим е и ще остане неразделна част от Украйна

| обновено на 06.03.14 в 18:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинският премиер Арсений Яценюк определи решението на парламента в Крим за присъединяване към Русия като незаконно. По думите му, насроченият там така наречен "референдум" няма никакво правно основание. Украйна очаква Русия да върне военните си в казармите и да не подкрепя нелегитимното правителство в Крим и да започне разговори за прекратяване на кризата.

Крим е и ще остане неразделна част от Украйна
, подчерта Яценюк в Брюксел, където участва в извънредната среща на върха на европейските лидери.

Настояваме и призоваваме руското правителство да изтегли своите военни, да не подкрепя незаконното така наречено "правителство на Крим" и да започне истински преговори за мирно решение на кризата. Призоваваме ги да спазват поетите международни задължения и да не подценяват независимостта и териториалната цялост на Украйна,
обясни той.

В отговор на въпрос на кореспондента на Би Би Си, не означава ли решението на парламента в Крим за присъединяване на полуострова към Русия, че страната всъщност вече е разделена, Яценюк отговори, че то е нелегитимно.

Това решение е незаконно, а така нареченият "референдум" няма никакво правно основание. Крим е бил, е и винаги ще бъде неразделна част от Украйна, увери Арсений Яценюк.

Той съобщи още, че украинското правителство е решено да сключи споразумение за асоцииране с Европейския съюз колкото е възможно по-скоро. 

Украинското правителство е решено да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и сме готови да направим това колкото е възможно по-скоро. Благодарим на европейските ни партньори за финансовата помощ, предложена на Украйна, за да можем да стабилизираме спешно финансовата ситуация в страната, каза Яценюк.

Съветът продължава повече от предвиденото. Причината са различни гледни точки за това дали ЕС трябва да наложи санкции на Русия. По все още непотвърдена информация такива няма да има, защото повечето европейски лидери смятат, че санкциите допълнително ще изострят обстановката и ще направят диалога с руската страна още по-труден. Най-категоричният текст в проекта на заключителна декларация от срещата гласи, че ако Русия не направи необходимото за намаляване на напрежението, ще има последици за отношенията й с ЕС. 

Според дипломатически източници в момента държавните и правителствени ръководители обсъждат как да подсилят и допълнят точно този текст, отчитайки последните събития в Крим. До момента никой от тях не ги е коментирал. Иначе в документа е отправен поредният призив към Русия да изтегли войските си от Украйна. ЕС призовава и за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и за пряк диалог между Киев и Москва и приемане на международни наблюдатели.

Указът, с който Крим става част от Русия, вече е в сила. Вицепремиерът Рустам Темиргалиев заяви, че единствените законни въоръжени сили на кримска територия са руските, а всички останали ще бъдат смятани за окупатори. Украинските сили трябва да избират: да свалят оръжието си и да напуснат постовете си или да приемат руско гражданство и да се присъединят към руските военни.

Ако не са съгласни, ние сме готови да им осигурим безопасен изход до родната им Украйна, заяви Темиргалиев.

Върховният съвет на Крим реши референдумът за статута на републиката да се проведе още на 16-и март. Въпросите ще бъдат два: подкрепяте ли влизането на Крим в състава на Руската федерация и подкрепяте ли възстановяването на конституцията на Крим от 1992-ра година. Съгласно този основен закон републиката влиза в състава на Украйна и определя отношенията си с нея на основата на договори и споразумения.

Междувременно група наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са влезли в Крим, за да оценят обстановката. Невъоръжената мисия беше поискана от новите власти в Киев. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна