Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция в спор за отдаването под наем на земеделска земя

Снимка: БГНЕС

Депутатите отложиха гласуването на проектите на управляващите и опозицията за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Различията са в начина на отдаването на земите. 

От ГЕРБ настояват общият ред за отдаване под наем или аренда да става чрез публичен търг и конкурс на два етапа по пазарна цена, определен от оценител. На първия етап да участват само собственици или ползватели на животновъдни обекти, които са отдадени на съседно на общината землище, а на втория - такива, които имат обекти в други землища. Управляващите от своя страна настояват земеделските земи и земите от горския фонд за земеделско ползване да се отдават под наем или аренда без търг или конкурс на собственици или ползватели на животновъдни обекти. Предвидено е това да става пропорционално на броя и вида на регистрираните животни по пазарна цена. За останалите свободни пасища и ливади се предвижда търг, в който могат да участват и други лица. Управляващите поставят ограничението правилата да важат за лица, които в последните три години са били в страната.

Председателят на земеделската комисия в НС Светла Бъчварова от БСП увери, че с промените в закона се цели спирането на порочна практика: Има фирми от Гърция, Кипър, Панама, които са използвали възможността срещу минимални средства да обработват или да поддържат тези пасища и насреща да получат много по-големи субсидии - 3-4 пъти по-големи от това, което правят като разходи. Това са европейски средства, които ние не можем да защитим. А в същото време животновъдите нямат абсолютно никакъв достъп да си осигурят фуражния баланс и те нямат такива свободни ресурси, за да могат да участват на търгове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени