Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопите - в сънищата и в сърцето

БНР Новини
Снимка: личен архив

По фамилия е Грабовска-Гжиб. Родена е във Варшава. Работи като лекар-невролог, със специализация в областта на епилепсиите. Има трудна и отговорна професия, особено когато пациентите са деца. Кога намира време да пише книги, при това - не само специализирана медицинска литература.
Видях книгата й за пръв път в София, по време на най-голямото туристическо изложение на България „Ваканция и СПА”. Един родопчанин, Илия Чернев, внимателно държеше странен пътеводител на полски език за Чепеларе и Широка лъка. Вгледах се: няма грешка. Защото в превод заглавието означава „Там, където се е родил Орфей”. Благодарение на тази сакрална изповед на авторката, за детството й, споделено между Варшава и Родопите, полските читатели преоткриват България: не само като страна с плажове и море. Оказва се, че има вълшебни планини, с фолклор и обичаи, за които всеки турист може да мечтае. Изданието се изчерпва, както се казва у нас, като топъл хляб. С книга в ръка много полски туристи потеглят към България. Искат да вървят по Орфеевите пътеки, да слушат ромона на Орфеевите извори и водопади. Само че... си нямат баба Катя.
По фамилия пани Грабовска-Гжиб е полякиня. Нейният баща и съпругът й са поляци. Но малкото й име е Албена, като Йовковата героиня. И Албена Грабовска започва пред поредната полска аудитория да разказва какво означава името й, как е създадено, каква красавица го носи в творбите на магьосника на словото Йовков. Разказва за своите български корени, за майка си, за нейната майка, баба Катя, без която Албена едва ли щеше да има толкова вълнуващо и необичайно за Полша детство.   
Предстои ново издание на книгата за Орфей. Но явно тя отключва един неподозиран литературен заряд у Албена. Следват нови книги, за възрастни, за деца. А нощем, когато денят й на лекар се слива с часовете на твореца - писател, някъде там... има място и за Родопите, за Орфей, за пътищата, които ще отвеждат Албена към България.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени