Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Мухин: Въпросът за присъединяването на Крим още не е решен

Въпросът за присъединяването на  Крим  още не е решен, въпросът не е решен, въпреки че Руската дума заяви, че ще подкрепи присъединяването. Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин:

Това е повод за дискусии и обсъждания и съм сигурен, че до последния момент висшата власт няма да даде определен отговор - да или не. Първо трябва да се изкажат политическите сили, както в Русия, така и в Крим и в Украйна, а после президентът Владимир Путин ще събере всички тези мнения и ще вземе решения.

Мухин коментира че решението на руската Дума eдновременно рационално и емоционално:

Претеглено и емоционално решение, което разчита преди всичко на психологическия ефект, защото Русия се надява по този начин да подкрепи проруските настроения в Югоизточна Украйна и в Крим за да укрепи своите позиции и позициите на онези граждански позиции, които са ориентирани по скоро на изток. Подобни изявления успокояват местното население и действат

Прибързаното организиране на референдума е по инициатива на живеещите в Крим, категоричен е Мухин. Според него причините са и политически, и икономически, а именно обсъждането за присъединяване към НАТО, разполагане на елементи от ПРО и неизгодните условия на МВФ за отпускане на заем за Украйна.

Според експерта, пътят пред Украйна е федерализзация, така че Европа да може да помага на районите, които счита за застрашени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна