Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие

28% от българските жени са били жертва на физическо насилие, а 10 на сто и на сексуално насилие. Данните са от последното изследване на Европейския съюз по повод 8 март - Международния ден на жената.

Стряскащ е факта, че много малка част от тези жени споделят това, което се е случило, още по малко от тях споделят  институциите. Усилията са да има стратегия за борба с насилието върху жени и план за действие, каза евродепутатът Антония Първанова:

Всеизвестнет е проблемът, че в голяма част от страните членки, насилието върху жени, особено в семейството, се смята за табу за органите на реда и това са вътрешни отношения, в които не трябва да се намесваме. Също така няма единна дефиниция, няма единна релация и ако един мъж набие един друг мъж на улицата, това си е престъпление, зависи колко силно са го наранили, но ако един мъж набие една жена, и особено ако е в интимни отношения или съпружески, това няма да попадне под ударите на закона.

Антония Първанова обясни, че за първи път Европарламентът има право да излезе с предложение за законодателство към Европейската комисия. От 2009 година досега има само осем такива като те не са завършили. Това е първата законодателна инициатива, която успя да мине, добави Първанова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени