Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каквото и правителство да се излъчи, очакват ни избори в рамките на пет-шест месеца"

Проф. Н. Радулов: Експертно правителство е начинът ИТН да подкрепи кабинет, в който предимство ще имат ГЕРБ и ДПС

"Появата на Брендо не влияе добре на имиджа на МВР и на службите"

| Интервю
Николай Радулов
Снимка: БТА

Каквото и правителство да се излъчи, очакват ни избори в рамките на пет-шест месеца. Такава прогноза направи пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш главен секретар на МВР и бивш народен представител.

"Категоричните изказвания на Борисов ме карат да мисля, че може да се случи правителство на малцинството. То обаче не може да бъде стабилно и дълготрайно. Ако се формира такова, в скоро време предстоят избори – може би след Нова година".

Той коментира и желанието на малките политически партии да получат трети мандат и да положат усилие за съставяне на правителство.

"Имам сериозни съмнения по въпроса дали ИТН може да се справи със създаването на експертно правителство. Бях в партията, когато беше първа политическа сила, но по редица причини това не стана възможно.

Обединение на всички партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, е невъзможно, имайки предвид изявленията, които направиха пред избирателите си по време на предизборната кампания". 

Винаги е имало сравнително близки отношения между ръководството на ИТН и ръководството на ГЕРБ, посочи проф. Радулов в предаването "Преди всички". 

"Експертно правителство е начинът ИТН да подкрепи кабинет, в който предимство ще имат ГЕРБ и ДПС, но без да се компрометира пред избирателите си". 

Той коментира изнесената в медиите информация за вербуване на разузнавачи от службата от Веселин Марков, съветник по национална сигурност на бившия премиер Николай Денков, по поръчка на настоящия зам.-председател на НС Атанас Атанасов. Тя стана и повод за предстоящо изслушване в НС. 

"Ген. Атанасов се опитва да получава информация от службите по некоректен начин. Идеята да се създават секретни отношения и да се разрушава моралът на ръководствата на специалните служби е направо престъпна". 

Появата на Брендо не влияе добре на имиджа на МВР и на службите, заяви професорът.

"Традиция е известни в ъндърграунда личности да не бъдат забелязвани. Границата е пробита. Не вярвам, че се пази така, че да не могат хора като Петьо Еврото, братя Галеви и Таки да дойдат в България, да си свършат работата и да си тръгнат".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна