Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

36 години след първата копка държавата ще строи детска болница, пише вестник "Преса" на първа страница. Чужди архитекти ни даряват проекта, сградата ще струва между 50 и 100 милиона лева. 

Декларация срещу омразата предизвика ново напрежение между БСП и ДПС, намирисва на избори, констатира лидерът на Движението Лютви Местан, цитиран от вестник "Преса". Той обаче остава уверен в капацитета на правителството на Пламен Орешарски, който ще бъде разгърнат след евроизборите.

Поправка в Наказателния кодекс може да даде ход на нови дела срещу престъпленията на комунизма, пише "Труд" под заглавие "Без давност за лагерите и възродителния процес."

Днешното интервю в "Труд" е с бившия главен редактор на руското издание "Московски новости" проф. Сергей Гризунов, който смята, че основната битка в Украйна е за бъдещето на Русия. "Първата жертва на всеки конфликт е истината. Ние не знаем цялата истина за наличието на руски войски в Крим. За разлика от руския президент, който се отказа от конвенциална война, руски медии водят информационна война срещу Украйна, казва проф. Гризунов, според когото Украйна може да последва съдбата на Босна.

"20 - 30 хиляди руски войници окупират Крим" е заглавието на първа страница на "24 часа", който отделя две страници на кризата около Украйна.

"Бой на терена и трибуните по време и след мача "Левски" - ЦСКА", пише още часовият вестник  на първа страница. Темата е водеща и за "Телеграф", който съобщава, че 46 запалянковци са отведени в ареста и че полицията е открила тайник в сектор Г, в който червените фенове съхранявали голямо количество бомбички, димки и факли. "Мелета на терена и по трибуните развалиха вечното дерби", отбелязва и "Монитор."

Двата вестника съобщават, че за една нощ горивата са поевтинели с осем стотинки. Цената на бензина удари двегодишно дъно, отбелязва "Монитор". Според "Телеграф" намалението ще важи осем дни. 

И още едно заглавие от "Монитор" - "Учени приемат по 40 обаждания на ден на телефона за езикови справки на Института по български език в Българската академия на науките. Най-честите потребители на телефонната линия са бабите, които питат за правописните правила заради домашни на внуците. 

"Стандарт" съобщава за предложение на БАН за пълна промяна на системата за социално подпомагане на семействата. Според ръководителя на БАН академик Стефан Воденичаров държавата трябва да стимулира отговорното родителство, вместо да се подпомагат семейства само заради това, че са многодетни или бедни.

Водещата тема на "Стандарт" е за мартенските капризи на времето. През март сибирски студ и жега. Чакат ни температури от минус 5 до плюс 25 градуса. Истинско лято ще настъпи в средата на месеца, прогнозира изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна