Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ник Клег осъди антиимигрантските настроения сред десните политици

Ник Клег
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вицепремиер и лидер на либералдемократите Ник Клег рязко осъди антиимигрантските и антиевропейските настроения сред десните политици на Острова. В реч пред годишната конференция на своята партия той посочи, че оттеглянето от Европа ще нанесе големи икономически щети на Обединеното кралство.

Лидерът на либералдемократите отправи остри критики срещу консерваторите на премиера Дейвид Камерън. Торите искат да бъдат ограничени правата за свободно движение в ЕС, както и реферeндум за това дали Великобритания да остане в организацията. Ник Клег призна, че Евросъюзът се нуждае от реформа, но добави, че тя не може да бъде постигната, ако Великобритания е вече "с един крак извън организацията“:

Да вдигнем моста, който ни свързва с Европа, е най-сигурният начин да съсипем икономическото съживяване на страната.

Речта на Ник Клег е поредният израз на растящите разногласия в управляващата коалиция. Либералдеморатите, които смятат, че имиграцията стимулира икономическия растеж, не са съгласни с по-радикалния подход на консерваторите, който включва и предложения за намаляване на правата на европейските граждани, които живеят на Острова.

Британският вицепремиер предупреди и за опасността от антиевропейски и антиимигрантски организации, като Партията на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фарадж, която се очаква да се представи добре на европейския вот:

Във Великобритания се появи егоистична, назадничава политика. Политиката, която обвинява, вече има приемливо лице – то се усмихва и прилича на човек, с когото можеш да изпиеш чаша бира.

Двамата ще влязат в пряк сблъсък в началото на април в дебат на живо по британската телевизия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна