Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Елешница искат промяна на статута на 18 хиляди дка гори

Снимка: Уикипедия

Жители на разложкото село Елешница заплашиха с гражданско неподчинение и затваряне на пътища, ако не се преразгледа решението за признаване на 18 хиляди декара гори  над селото като собственост на община Белица.

Казусът е спорен заради това, че с президентски указ от януари 2001 г. Елешница преминава от община Белица към Разлог. Спорните гори са в землището на Елешница и до този момент са третирани като държавни. Община Разлог не ги е заявила като административен принципал на селото. Оказа се обаче, че община Белица е направила това още 2000 г., твърди кметът Ибрахим Палев.

Тези гори още от миналата година сме ги заявили и ги искаме. Спряха ни процедурата. Не знам за какво. Никакво обяснение не ни дадоха. Сега нещата са на финала и от там някой пак се опитва да прави политика от това нещо, обясни Палев.

От общинската управа в Разлог заявиха, че са изискали цялата документация, свързана с възстановяването на въпросните гори на община Белица, и са категорични, че ще водят дела срещу това решение, което е пренебрегнало факта, че Елешница вече е в друга община. Жителите на селото, създали тези дни инициативен комитет за защита на местните интереси, обясниха от какво се опасяват и какви действия ще предприемат.

Дървената мафия ще унищожи и малкото хубава девствена гора, която е останала. Ще противодействаме с всички сили. Най-напред ще опитаме да затворим входящите и изходящите пътища за Елешница. Ако това не стане, ще затворим пътища от националната мрежа и така. Няма да допуснем да се случи, каза един от жителите.

Тази вечер ще се проведе общоселско събрание в село Елешница, на което са поканени кметовете и на двете общини, както и експерти от институциите, издали решенията за статута на проблемните 18 хиляди декара стари гори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна