Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Управляващите показаха, че ситуацията е нова

Андрей Райчев: БСП и ДПС са в коалиция, а с "Атака" са в съюз

Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че управляващите разумно направиха това, за да подчертаят, че ситуацията е нова. Това е ситуацията, в която  те мислят да останат дълго на власт и приканват медиите така да се отнасят с тях. Това е някаква начална стъпка в тази посока. Мисля, че изгодна за управляващите и не лоша за България. Не е лошо да има едно работещо правителство. Това каза социологът Андрей Райчев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Пряка връзка между евроизборите и стабилността на правителството няма, но морална връзка има. Ако те понесат поражение на изборите, много трудно ще могат да казват, че хората са ги избрали, тъй като това е национално гласуване. Ако спечелят ще имат възможността да подчертаят, че са по волята на българския народ на власт, обясни социологът.

БСП и ДПС са в коалиция, а с "Атака" са в съюз, обясни кворумната зависимост на управляващото мнозинство Райчев и добави: Съюзът с "Атака" се състои в това, че "Атака" поддържа правителството, за да не се върне Бойко Борисов на власт. Атака не е коалиционен партньор. Нито те биха искали "Атака" да е коалиционен партньор, нито "Атака" биха искали. Коалиционно споразумение няма, но аз не виждам защо, защото кой знае какви противоречия няма.

Минути след прякото предаване на първата по рода си медийна дискусия между управляващи и журналисти, генералният директор на БНТ Вяра Анкова коментира: Винаги съм била за по-открит диалог между медии и управляващи. Винаги има дефицит на публичност. Смятам, че като отваряне на диалога това е един плюс, но въпросът е имат ли готовността българските медии да зададат въпросите, които ги интересуват. Не смятам, че целта на журналистите е да се притискат управляващите, а по-скоро да се поставят резонно въпросите, защото в една демократична държава интервюто е един вид двубой, как да предразположиш събеседника си, за да можеш да извлечеш точно това, което те интересува от него. Смятам, че ние тази драматургия, която имаме в едно сериозно интервю, която е базирана на това да можеш да постигнеш целта на въпроса ти, т.е. да получиш отговор, малко я губим.

По отношение на въпроса трябва ли нов медиен закон, Анкова каза: Аз също съм против регулацията в медиите, смятам, че журналистите са достатъчно опитни и обективни да си направят сами за себе си регулацията, но е необходим нов закон що се касае за обществените медии, защото смятам, че Законът, който съществува в момента, е изключително остарял и не отразява съвременната картина.

Кирил Вълчев от Дарик радио също откри положителни моменти в дискусията и коментира има ли нужда от медиен закон у нас: Всяка такава форма е полезна. Това беше смислено. Единствената част, която беше излишна, това е, когато медиите занимават със себе си управляващите. Правителството знае какво прави. Моята лична позиция е, че ако трябва да има спешно приет закон, това е закон за отмяна на Закона за радиото и телевизията. Той в момента регламентира всички радиостанции и всички телевизии. Медийният пазар е много по-голям, да се опитваш да уреждаш с национално законодателство медиите в света на Фейсбук и Туитър е глупост.

Борислав Зюмбюлев от "24 часа" е убеден, че кабинетът е намерил правилната посока в желанието си да диалогизира намеренията си: Това беше една по-широкоформатна пресконференция. По-добрият вариант ще бъде по-малки формати, но по-често. Няма нужда от нов медиен закон. Законът за радио и телевизия, който действа сега, може би има нужда от някакво детайлизиране, но в никакъв случай не трябва да има закон за печата.

Мненията чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени