Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Ердоган единни, че позицията, суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна трябва да бъдат защитени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган са изразили в телефонен разговор позицията, че суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна трябва да бъдат защитени на всяка цена. Било е подчертано, че рискът от конфронтация в Крим трябва да бъде премахнат, а също, че планираният да се проведе на 16-и март референдум за присъединяване на Крим към Русия е "изключително съмнителен" и "незаконен".

Подчертана е била важността от изпълнение на международните задължения за преодоляване на кризата в Украйна, както и че е особено важно да бъдат положение усилия за формиране на "международна контактна група" и на комисия, която да разследва инцидентите с насилие от последните седмици.

Ердоган е заявил, че Турция е готова да помогне за сформиране на международна контактна група, тъй като има близки отношения с Украйна и Русия, както и специални отношения и контакти с кримските татари.

Турция нееднократно вече заяви, че ще подкрепи кримските татари, за да защити техните права на граждани на държавата Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна