Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Близо 60% казват, че имат намерение да се възползват от правото си на преференция

Твърдо решили да гласуват са около 41% от избирателите  или около 2 500 000 души. Категоричен съм,  че броят на гласувалите няма да бъде над 3 000 000, каза за предаването „Нещо повече“ социологът Юлий Павлов.  Реформаторския блокт вероятно ще има 1 евродепутат, а България без цензура е около бариерата. Много хора декларират, че биха се възползвали от правото си да пренаредят изборната листа, допълни той

При декларативен вот близо 60 % казват, че имат намерение да се възползват от правото си на преференция. Друг е въпросът колко наистина ще го направят. Тези намерения издават малко пожелателно мислене у голяма част от избирателите. Аз лично не съм оптимист, че толкова много от участниците на изборите ще се възползват от правото си на преференция.

Според Павлов, референдумът за изборните правила, за който бяха внесени над 500 000 подписа, няма да се проведе заедно с евровота:

Интересът към вота би се качил, но това е чисто теоретично съждение, тъй като няма вариант референдумът да се проведе заедно с европейските избори. Сроковете, в които трябва да бъде извършена проверката, при условие че тя е позитивна, че подписите са успешно събрани, съответно, сроковете, в които трябва да бъде насрочен самият референдум са такива, че реално той може да бъде проведен през септември и началото на октомври, най-спокойно и няма как, при нежеланието на управляващите, той да бъде насрочен заедно с европейските избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна