Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанков: Подценява се подземната инфраструктура

Къщата в Севлиево е срината
Снимка: Велина Махлебашиева

Авария в газопреносната мрежа на Севлиево е причинила взрива, при който загина 11-годишният Анатоли, а 15-годишната му сестра беше тежко ранена - това е водещата версия за инцидента. Тръба за пренос на метан е била спукана, установиха компетентните органи.

Стефан Цанков, директор на Държавната агенция за технически надзор съобщи в предаването "Хоризонт до обед", че  тръбата е била пред къщата, а взривът е бил отвътре навън, затова все още не се изключва вариантът газовата бутилка да е била първопричината.

Наистина тръбата е била изтънена и оттам е имало изтичане на газ. Загазацията е била над 15 процента вътре в къщата. Със сигурност и двете неща - и бутилката, и тръбата са гръмнали. Въпросът е кое е било първото. Проверките продължават. Да не се създава паника, че сега ще почнат да гърмят тръби. Проблемът е, че всеки копае където си иска. Ангажимент на общините е да имат подписани декларации от фирмите, които започват да извършват земекопни дейности, че са запознати с подземния кадастър. Ако се окаже, че определена инфраструктура липсва - това е друг проблем. Основно това трябва да се внимава - общините да контролират строго кой, къде, какво прави. Подценява се подземната инфраструктура и се случват проблеми в тази посока. 

Първото нещо, което ще направим е да проверим пълната документация, която поддържащата фирма води и фирмата, която извършва технически надзор. Ако установим, че има нещо нередно ще проверим всички съоръжения на тази фирма, заяви Цанков и гарантира, че проверки на газопреносната мрежа и на фирмите се извършва постоянно. 

Чуйте разговора от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна