Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици служители на "Напоителни системи" излязоха на протест край Благоевград

Работещите в държавното дружество "Напоителни системи" обявиха десетдневни стъпаловидни протести. 1800 работещи в предприятието от три месеца са без заплати.  Първият от поредицата протести се състоя в Благоевград. Стотици хора се събраха на входа на града с намерението да пресекат главния път Е-79, с което, макар и за кратко, да блокират движението. Плътен кордон от полицаи обаче не позволи това. Организаторите на протеста бяха привикани да подпишат предупредителни протоколи. Всички около 300 души, работещи в най-големия клон на държавното дружество "Струма-Места" от Перник, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Сандански и Гоце Делчев бяха тук, подкрепени и от колегите си, дошли от Стара Загора, Пловдив и София.

Писна ни да получаваме заплати чрез протест. Искаме си мизерните пари за последните три месеца, заявиха протестиращите.

В дружеството повечето хора работят на минимални заплати - между 350 и 400 лева. Работещи от Плевен вече обявиха, че са в гладна стачка. Други работници продават кръвта си, за да покрият разходите на семействата, а много от хората, дошли тук, бяха готови да спрат децата си от училище като знак на протест. Хората ясно съзнават, че проблемите не са само заплатите им. Те са следствие от тежкото състояние в дружеството. Милиони левовеа - между 6 и 10, бяха цитирани като дългове на държавата към "Напоителни системи" за една от най-важните дейности - по предотвратяване вредното въздействие на водата. Лошото управление в миналите години е в основата на това, че днес дружеството има дългове от над 20 милиона лева. Кредити с неизгодни условия, разграбване на активи и работещи съоръжения са поставили дружеството на колене, казаха синдикалистите.

Протестиращите поискаха незабавни действия от всички държавни институции, за да се приведе по най-бързия начин в действие поправката в закона, приета миналата седмица в пленарна зала, така че да се гарантират свежи пари за дружеството. Иначе под въпрос е националната сигурност на страната, казаха те. Утре протестът продължава в Пловдив.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна