Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха протести във всички клонове на “Напоителни системи”

Снимка: БГНЕС

Започнаха стъпаловидни протести във всички клонове на държавното дружество “Напоителни системи”. Първият беше в района на Благоевград. Хората са категорични, че няма да позволят повече на политици и изпълнителна власт да се държат безотговорно към работещите в дружеството близо 2 хиляди души и да поставят под въпрос сигурността на населението. 

Плътен полицейски кордон не позволи на стотиците протестиращи да пресекат шосе Е-79 и така за кратко да блокират движението по най-натоварената пътна артерия в страната. Той обаче не успя да заглуши истината за тежкото положение на работниците в най-големия клон на "Напоителни системи" - "Струма-Места", както тревогата им и за финансовото и кадрово обезкървяване на държавната фирма.

Искаме заплатите, искаме заплатите, скандираха протестиращите.

След миналата година почнаха проблемите в "Напоителни системи". Има случаи по три, четири до седем месеца сме стигнали да не сме получавали заплати, обясни един от демонстрантите.

Търпим и чакаме, но вече не се търпи, каза протестираща.

Има колеги, които си продават кръвта, за да могат да пратят децата си на училище. Пълно безхаберие. Хора няма. Кадри няма. Хидроинженерите ни напускат. Просто е ужас, разказа трети демострант.

Проблемите в "Напоителни системи" се задълбочават лавинообразно след 2011-а г., когато е направена промяна в Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира "Напоителни системи". Така започва трупането на дългове и тегленето на кредити, в резултат на което сметките на компанията в момента са запорирани. Обещаните 15 милиона след обнародването на поредните промени в закона може да се препънат в бюрокрацията на процедури, разпореждания и методики, каза Светла Василева, председател на Федерация "Земеделие" към КНСБ. Тя припомни годините на престъпно разграбване на дружеството.

И знаем всяко правителство по колко милиона източи от тези "Напоителни системи". Отново нямаме гаранция за колко време ще бъде извършена тази процедура, така че тези дългоочаквани средства да стигнат до вас. Повече ние не можем да чакаме, каза Василева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна