Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ планират забрана за влизане на 13 руски политици и бизнесмени

Сенат САЩ Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС и САЩ планират да въведат забрана за влизане на тяхна територия за 13 руски политици и видни икономически фигури. Това съобщава в днешния си брой германският в. "Билд", позовавайки се на свои източници в Брюксел и Вашингтон. В същото време германският канцлер Ангела Меркел призова Русия да се върне на масата за преговори.

Вратата към преговори с Русия все още е широко отворена и аз се надявам, че Москва ще се вслуша в гласа на разума, заяви Ангела Меркел по време на своя визита в Мюнхен. В понеделник в Брюксел Съветът на външните министри ще обсъди ситуацията в Украйна ще реши дали да се наложат санкции. На първо време това ще бъде забрана за влизане в ЕС на най-малкото 13 водещи политически и икономически фигури на Русия, сочи по информация на германския вестник "Билд".

Кореспонденти на същия вестник съобщават и че на бюлетините за провеждането на референдум в Крим в неделя няма отбелязана въможност за отговор "против пирсъединяване към Руската федерация”. Въпросите са само два и гласят "Съгласни ли сте Крим да се присъедини към Руската федерация?" и "Съгласни ли сте да се възстанови конституцията от 1992 г.?” Тази конституция дава възможност на политическото ръководство в Крим само да определи към кого принадлежи полуострова.

Независимо от резултата на референдума в неделя Германия и ЕС няма да признаят резултата, заяви междувременно говорител на външното министерство в Берлин. За да е легитимно, едно народно допитване трябва да бъде позволено от централната власт и да не се провежда под заплаха от военна намеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна