Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чуков: Не само няма единна опозиция в Сирия, но няма и визия за следващи стъпки

Снимка: БГНЕС


Сирия се оказа най-големият генератор на бежанци. Емигрантите от страната са около 2,6 млн. души. Към това трябва да се насочат усилията на международната общност. Това заяви в предаването „Събота 150“ проф. Владимир Чуков – експерт по политиката на арабския свят.

Москва най-вече е заета с Украйна, проблемите на Крим. Сирия и сирийските проблеми някак остават на заден план – нещо, което няма как да не се окаже фатално през следващите месеци. Сирийските бежанци продължават да излизат от държавата, продължават военните битки. Държавата в момента е разделена на зони на влияние.

Според проф. Чуков не само няма единна опозиция в Сирия, но няма и визия на самата опозиция за следващи стъпки. Правят впечатление и силните противоречия между отделните регионални играчи, добави експертът и подчерта, че в момента отношенията между Катар и Саудитска Арабия са в много обтегнати.

Онези движещи сили, които бяха в началото водещи на Арабската пролет, сега са анатемосани от основния играч в региона – Саудитска Арабия. Именно там се получиха различията с Катар. Едните са „за“ Мюсюлмански братя, другите са „против“.

Имаме още 2 години Барак Обама в Белия дом. Хоризонтите са такива, че много трудно биха се разрешили проблемите в Сирия в рамките на 2 години, коментира още проф. Владимир Чуков.

Според него България трябва да направи пробив в Персийския залив: Трябва да направим преструктуриране на нашата външна политика към режими, които са платежоспособни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна