Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова програма за безработни започва от април

Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Корнелия Нинова съобщи, че от април започва нова програма за безработни лица. Нинова посочи, че от януари досега 25 000 безработни са започнали работа:

Програма "Сигурност" около 5 хиляди души, която да гарантира помощ на МВР за борба с битовата престъпност, регионални програми за заетост, насочени към областните и общинските администрации, обхващат 2 хиляди души. Мерки за подпомагане на бизнеса за разкриване на нови работни места, през април 2 430 души и мерките "Подкрепа за заетост" по Оперативна програма "За развитие на човешките ресурси", на старата Оперативна програма "За развитие на човешките ресурси" 3800 работни места. През април общо 13 230 българи ще могат да започнат работа. Наистина абсолютен приоритет остава борбата с безработицата.

Нинова каза, че по отношение на младежката безработица от началото на годината са започнали работа над 7 хиляди младежи в реалния сектор, а до края на тази година те ще са около 100 хиляди. Проведени са разговори с Брюксел за нова оперативна програма, която ще стартира със средства от държавния бюджет, като след това те ще бъдат възстановени. По новата мярка там ще работят седем хиляди души до 24 години. 

Отчетено бе, че за годината има реално раздвижване в икономиката, а новите работни места са с 3500 в повече, сравнено с миналата година.

 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от