Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: България да води умна политика в рамките на европозицията за Украйна

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че украинската криза показва, че българският етнически модел е без алтернатива. Той добави, че за България е полезно да води умна политика в рамките на общоевропейската позиция за Украйна. 

Този модел има два основни кита - единият е запазването на териториалната цялост и суверенитета на националната държава, вътре в която националната държава трябва да гарантира баланса на етнорелигиозните различия. Аз мисля, че вече ви подсказах каква е позицията ни по украинската криза - запазване териториална цялост на Украйна и в рамките на националната украинска държава постигнат баланс между етнорелигиозните различия. И дума не може да става за ограничаване правата на различните малцинства, които живеят в Украйна.

Междувременно от ГЕРБ изразиха позиция, че правителството не трябва да всява паника в обществото по повод евентуални икономически санкции срещу Русия. От партията също призовават за зачитане на правата на всички украински граждани, включително на българското малцинство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна