Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: Повече заплаха и по-малко реализъм има в заканата към ЕРП

Снимка: БГНЕС

Повече заплаха и по-малко реализъм има в заканата на управляващите, че ако до вторник електроразпределителните дружества не платят на НЕК 318 милиона лева, ще им бъдат отнети лицензите. Това каза в предаването "Преди всички" енергийният експерт и преподавател в Софийския университет Атанас Георгиев. Според него е възможно ситуацията в НЕК да е по-сериозна, отколкото са предполагали експертите: Оказва се, че когато няма пари, най-вероятно трябва да се търсят отвсякъде. Ако неплащането на дългове е причина за отнемане на лицензи, то тогава такава процедура трябваше да започне първо за НЕК. Явно в момента се търсят средства за покриване на дефицитите в НЕК.

Атанас Георгиев обясни, че когато лицензът се отнема, на дружеството се назначава т.нар. "специален управител" и дотам свършва процедурата, разписана в закона. Според него ще е рисково да се започне процедура по отнемане на лиценз, без да има ясно разписани правила какво следва по-нататък.

Посочването на трите ЕРП-та като виновни помага за овладяване на обществените настроения. Ясно е, че това са компаниите, които събират сметките от крайните потребители и когато има повишаване на цената, те "отнасят" негативите за цялата енергийна система. Това е едно туширате на напрежението. Предизборен период е и е нормално да има такива действия
, коментира експертът.


Интервюто на Веселина Миланова с Атанас Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна