Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Кабинетът подготвя промени в закона за инвестициите

Снимка: БГНЕС

Правителството предприема конкретни стъпки в подкрепа на чуждестранните инвеститори. До две седмици Министерският съвет ще гласува промени, които да облекчат бюрократичните процедури пред желаещите да започнат бизнес у нас. Това заяви на среща с представители на бизнеса в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев:

До момента един чуждестранен инвеститор трябваше да попълни приблизително осем декларации, седем формуляра, да има финансови, икономически консултанти, които да му помогнат да попълни документите. В момента това, което сме направили, е следното - на четири странички един документ с неговия бизнес план, самият той може да си го попълни сам... Веднага получава удостоверение от страна на администрацията, че започва да се работи по този проект. Разбира се, ще трябват и 10 дни, вместо досегашните три-четири или пет месеца да се бави за решение от страна на правителството, ако се търси подкрепа за насърчаване на инвестициите, така че той веднага да започне да търси начин да развива своята дейност.

Министър Стойнев каза още, че сериозни стъпки за намаляване на ролята на администрацията ще бъдат направени и чрез промени в закона за инвестициите, които в момента кабинетът подготвя. Той допълни, че въпреки регистрирания спад на чуждестранните инвестиции през миналата година, в края на периода е имало наваксване и така постъпленията са били с 250 милиона евро повече, в сравнение с 2012-а година.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна