Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Харитонова: Задлъжнелите към НЕК са крайните разпределители, а не ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС
Енергийният експерт Евгения Харитонова, бивш председател на ДКЕВР,  подчерта в предаването "12+3", че парите, за които се говори, че ЕРП-тата дължат на НЕК, са всъщност пари, които са между крайните снабдители и Националната електрическа компания като доставчик.

Не знам от ДКЕВР на какво са се позовали, за да кажат, че ЕРП-тата ги дължат. Тези пари, за които съответно и разпределителните дружества претендират към НЕК, са във връзка с една методика от 2012-а година за компенсиране на разходите за зелена енергия. Тази методика беше атакувана от разпределителните дружества, респективно крайните снабдители, пред съда и съдът отмени тази методика. В тази методика бяха разпределени парите, които те реално ще похарчат и трябва да получат от НЕК като обществен доставчик на 12 месеца на принципа на прогнозни данни. Оказа се, че разпределителните дружества не можаха точно да оценят прогнозата от възобновяема енергия, която постъпи в техните мрежи, и се получи това разминаване, тези големи загуби и в разпределенията, и в НЕК.

Според Евгения Харитонова тези разходи са признати, но не са включени в цената на тока. Тя подчерта, че задлъжнелите са крайните снабдители, а не разпределителните дружества.

Крайните снабдители нямат кой знае какви активи, докато разпределителните дружества имат сериозни, много сериозни активи, и отнемането на лиценза е тежка процедура, поясни бившият председател на ДКЕВР.

Цялото интервю с Евгения Харитонова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна