Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Вучков: Случаят в Лясковец може би показва дефект в цялостната система

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ настояват за анкетна комисия към парламента, която да разследва случая "Лясковец". Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков каза, че все още не е насрочено очакваното утре заседание на парламентарната комисия по вътрешни работи, на което да се изслуша главният секретар на МВР Светлозар Лазаров за случая в Лясковец.

Нова анкетна комисия наистина би била безсмислена, ако не постави проблемите наистина на масата и да се потърси начин за решаването им. Въпреки първоначалното ни решение да не поставяме целия този инцидент в политическа плоскост в петък, липсата на реакция от страна на ръководството на вътрешното министерство през следващите три-четири дни ни накара да отнесем въпроса за отговорността на най-висшето професионално ниво. Изявлението на министъра пред парламента в петък не може да ни задоволи, защото, дори да са спазени всички законови и подзаконови актове, стои въпросът дали провеждането на акцията е било най-малкото целесъобразно. Главният секретар на вътрешното министерство нарече акцията "успех за обществото". Едва ли има безпристрастен наблюдател, който да се съгласи с подобна оценка
,

В качеството си на бивш заместник-министър на вътрешните работи Веселин Вучков добави, че основният провал и основната отговорност по случая с Петко Савов Петков е точно в онова, което се случи миналата седмица в Лясковец.

Може би наистина не бива да се гледа изолирано този инцидент, а да се види дали проблемът не е по-дългосрочен. Но дори и да има някакви грешки в планирането на операцията преди време, все пак ми се струва, че основната отговорност и основният провал е точно в инцидента, който се случи в петък рано сутринта.


Всички са единодушни, че тази операция по обезвреждането и задържането на това лице би могла да се случи по десетки други различни начини
. В никакъв случай цената да е толкова висока - четирима елитни командоси да бъдат изправени едва ли не пред разстрел. Това е огромен гаф, коментира Вучков.

Може би става дума за дефект в цялостната система и реформите, които са се случили през последните няколко месеца - сетресенията в системта, назначаванията от няколко месеца за ръководни служители на външни за системата хора.


Интервюто на Снежана Иванова с Веселин Вучков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна