Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинодейците искат актуализиране на държавната помощ за българското кино

Българската филмова общност изпрати декларация, адресирана до всички възможни институции в държавата, за да сигнализира, че Законът за филмовата индустрия не се изпълнява. За тази година са предвидени с близо 6 млн. лева или една трета по-малко от държавната помощ за българското кино, която по закон трябва да е почти 19 млн. лева. А това на практика означава 6 български филма по-малко за 2014 година.
Възстановяването на Законът за филмовата индустрия в първоначалния му вид беше завоевание на гилдията на кинотворците през 2010 година. Според тях неизпълнението му поставя под въпрос развитието на българското кино. Отговорът на министъра на културата Петър Стоянович е, че се надява въпросът да бъде решен с някои от следващите бюджети, а министерството няма възможност да отпусне допълнителни средства за родното кино.
Със събеседниците: Диана Андреева, директор на „Обсерваторията за икономика на културата”, Галя Тонева от „Асоциацията на филмовите продуценти” и Георги Чолаков, и.д. директор на Националния филмов център в „Какво се случва”, разговаряме за това ще приемат ли този отговор кинодейците или отново ще станем свидетели на „бунта на киното”?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна