Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Калинов: По-разумно беше старата ЦИК да проведе евроизборите и тогава да се сменят съставите

Проф. Красимир Калинов, статистик, член на досегашната ЦИК е на мнение, че комисията спокойно може да работи и без заместник-председател.

Добре е да има заместник-председател, но не е фатално за работата на ЦИК. Голяма част от хората са сменени. Беше по-разумно старата ЦИК да проведе изборите за европейски парламент и тогава да се сменят съставите. На новата ЦИК са й вменени толкова много задължения, че едни неопитни хора трудно биха могли да се справят, съмнявам се, че моите колеги, които остават, ще трябва да изнесат от ядовете и дейностите на гърба си, което не е добре. За мен ситуацията е изкуствено затруднена, каза проф. Калинов.

Според него задачите, които ЦИК решава са основно юридически и юристите трябва да преобладават. На въпрос дали президентът е нарушил закона с издаването на указ, отнасящ се до разпределението на квотите в ЦИК проф. Калинов каза:

Трудно ми  е да кажа дали е нарушил закона или не. Защото закона, в един параграф казва едно, в другия параграф дава възможност да се подходи и по друг начин. Проблемът не е в президента, а в кодекса, че е двусмислено съставен.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна