Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор за това трябва ли и как да се строи в местността "Карадере"

Снимка: www.wikimapia.org

Държава изпълнява общоевропейска разпоредба, подчерта в предаването "Преди всички" заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, след като вчера няколко хиляди души се събраха на протест срещу решението на правителството да одобри застрояването на местността "Карадере".

По думите му, ако има инвестиционно намерение, което отговаря на изискванията, е съвсем естествено държавата да го подкрепи:

Държавата изпълнява разпоредба за насърчаване на инвестициите. От тази гледна точка държавата не прави друго, освен да прилага европейското законодателство. Текстовете в закона едно към едно стъпват върху европейското законодателство. Цялата зона, за която говорим, е вкарана в регулация, преди да имаме граници на "Натура". Това, което се прави, е спекулация. Минава се през етапи и процедури и на всеки етап може да бъде обжалвано. Самият проект е наречен "Екологичен проект", заради критериите на които стъпва Норман Фостър, за да го направи. Няма ограничение в Закона за инвестициите за офшорни фирми, допълни той. 

Андрей Ралев, представител на Сдружение за дивата природа "Балкани" и член на Зелената партия, призова Министерският съвет да публикува заявлението на инвеститорите, на базата на което е взето решението за строеж.

Всичко трябва да е публично, защото дори и собственикът не е публичен. Да се види проектът какво представлява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна