Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Теодора Павлович: Духовните места в София за мен са „Св. София“, „Александър Невски“ и парковете

| обновено на 25.03.14 в 17:03
Теодора Павлович
В това издание на  предаването "Кой кой е..." ще ви срещнем с една невероятно интересна дама - хоровия диригент Теодора Павлович.

Родена е в Казанлък, майка ѝ е създател на първата в България хорова школа, баща ѝ е лекар.

Тя разказва за пианото, но и за момента, в който демонстративно се е отказала от него и е влязла в математическата гимназия. И как преди това „чичо Чудомир“ е бил чест гост в дома им; за приятелството на баща си с Петко Стайнов, за връзката с песента "Полегнала е Тодора" и Филип Кутев.

Теодора Павлович е била асистент на проф. Арнаудов и след това - на проф. Г. Робев. За това, което е научила от тях и за радостта, която музиката трябва да носи, за собствения си път в музиката и за избирането ѝ за вицепрезидент за Европа на Световната хорова федерация IFCM – „защото знаят, че ще върша работа, не за друго“.

Един наистина увлекателен събеседник, Теодора Павлович разказва и за любимите си места в София, за най-екзотичните места по света, които е имала шанса да посети, за срещата с китове в Аржентина и за най-интересните зали, в които е дирижирала... И да не забравим - за атоналните песни от детството и за предстоящата среща с Родион Щедрин и за преломното време, в което живеем, както и за музиката, която ще остане само в библиотеките и за тази, която продължаваме да слушаме.

Чуйте интервюто. Можете и да го изтеглите и слушате на МР3-плеър, мобилен телефон или всяко друго устройство, което поддържа звуковия формат МР3.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна