Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Оценка за въздействието върху България при евентуални санкции срещу Русия е изпратена в ЕС

Снимка: БГНЕС

България е изпратила в Европейския съюз (ЕС) своя предварителна оценка за въздействието върху страната ни при евентуални санкции срещу Русия. Това каза премиерът Пламен Орешарски след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той подчерта, че не очаква широкомащабни санкции:

На този етап не е голяма вероятността за широкомащабни санкции. Ние ще участваме във формиране на европейска позиция, както и досега сме го правили. Това означава, че ще формираме европейската позиция чрез участието ни в дебатите на европейско равнище. Ние сме страна - член и заедно с други страни - членки, които имат сходни на нас позиции. Това в момента е обща позиция на политическите сили и институциите. Аз запазвам увереност, че няма да се стигне до широкомащабни санкции. 

Премиерът каза, че засега не са обсъждани евентуални компенсации за страната ни.

Орешарски отбеляза, че отблизо се следи ситуация с българското население в Украйна, за да може да се реагира своевременно при евентуални рискове:

Ние поддържаме контакт с тях, следим настроенията, евентуално рисковете, свързани с тях, които на този етап не виждаме, но това е и смисълът да следим настроенията сред тях, за да можем да реагираме адекватно. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени