Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие

Смъртта на съветския вожд – диктатора Сталин през 1953 година поражда сред обществото и надежда за разхлабване на диктаторската примка, за намаляване на страха от непрестанното търсене на врага дори и сред най-близките, на непрекъснатите разстрели и репресии в Съветския съюз и в останалите страни от Източния блок. Основателни ли са големите надежди?
До какво води борбата за власт между съветските наследници на вожда и неговите източноевропейски марионетки? Сбъдват ли се прогнозите на ЦРУ, че смъртта на Сталин няма да има ефект в страните от Съветския блок. А какво се случва у нас през десетилетието от 1954 до 1964 години? Кой разобличава култа към личността? Какви са обществените реакции и икономически промени след смъртта на Сталин? Има ли опозиционни прояви в България, както в останалите източноевропейски страни?
Това са само част от въпросите, отговори на които дава новият сборник „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие” – плод на съвместните усилия на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”.
Разговаряме с Марко Цветков и Мирослав Коев – част от екипа, подготвил сборника и с диригента маестро Веселин Байчев, чиито баща е лежал в лагера в Белене.
Кои са най-интересните процеси, случили се у нас в десетилетието след смъртта на Сталин?

Горещи теми

Войната в Украйна