Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколозите готвят серия от протести в защита на Карадере

Снимка: БГНЕС

От Коалиция "За да остане природа в България" отхвърлят идеята да бъде създаден Зелен борд, който да контролира спазват ли се правилата при осъществяването на проекта за Карадере.

В предаването "Преди всички" Борислав Сандов - съпредседател на партия "Зелените", каза, че причината да са против такъв борд е, че все още няма одобрен проект, няма започнала процедура за въздействие върху околната среда, а самото решение на МС е противозаконно. Той заяви, че ще обжалват разрешението за инвеститорския клас: Инвеститорът не разполага с необходимите средства и явно е решил да продава тези апартаменти "на червено". Няма смисъл да се легитимира един проект, който реално не съществува и който гражданите не искат. Ние виждаме при това управление как се подменят гражданските бордове с лица, които нито имат представителност, нито имат компетентност, нито имат някой зад себе си реално. Убеден съм, че и сега ще се направи опит за нещо подобно. Това е номер, който правителството разиграва с цел да покаже, че има някакво гражданско участие. Само че реално гражданското участие е на улицата.

Борислав Сандов посочи, че не са публикувани положителното решение на МОСВ за проекта за Карадере и решението за одобрението на инвеститорския клас А на сайта на МС и затова Зеленият борд не може да започне на сляпо.

Беше ни казано, че тепърва ще има екологична оценка. Оказа се, че министърът на околната среда и водите е подписала положително становище под този проект, което също е много скандално. Екологичният борд е на улицата и той много ясно заявява, че този див плаж трябва да бъде опазен и никакво строителство не трябва да се допуска, коментира Сандов.

Еколозите очакват през следващата седмица предложението зони А и Б на морето, които защитават местообитанията и видовете, да не се застрояват, да се гласува в Народното събрание: Ще бъдем отпред много и ще очакваме да видим какво точно ще гласуват народните ни избраници.

Борислав Сандов заяви, че подготвят протести. Голям протест ще има в неделя. Протестиращи ще има и тази вечер пред Народното събрание, тъй като депутатите заседават извънредно. Утре ще бъде внесено и колективно искане за достъп до обществена информация, а в четвъртък еколози ще протестират под прозорците на народните представители на площад "Независимост" по време на заседанието на парламентарната комисия по регионална политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени