Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата няма правомощия да се намеси в спора между тютюнопроизводителите и изкупвачите

Снимка: Дневник

В края на изкупната кампания тютюнопроизводителите започнаха да събират подписи с искане да бъде отнет лиценза на някои от фирмите-изкупвачи, защото смятат, че те са некоректни към тях. Искането им, обаче няма как да се изпълни, тъй като лицензионен режим на практика няма.

В предаването „Преди всички“ Георги Ралчев - държавен експерт в Дирекция „Държавни помощи и регулация“ в Министерството на земеделието заяви, че държавата в лицето на Министерството на земеделието не може да се явява независим орган за разрешаване на частни спорове: Тези случаи на неизкупуване на суровина са отделни на територията на страната и не касаят цялата кампания, която вече е приключила. Въпреки това всеки един случай се разглежда в министерството и се отнасяме изключително сериозно към тях. Записаните инструменти в Закона за тютюна не ни дават тези правомощия, които би трябвало да имаме, за намеса по отношение на разрешаване на подобни казуси. Именно затова готвените промени в закона целят именно това – държавата да може да се намесва до определена степен при възникване на подобни казуси са предстоящите изкупни кампании.

Според Георги Ралчев към момента съществува една единствена възможност за решаване на спора между тютюнопроизводителите и фирмите-изкупвачи и това е Експертният съвет: Той разглежда и е компетентен при издаване и отнемане на разрешения за промишлена преработка на тютюн на територията на страната. Днес съветът има заседание. /…/ Ние можем да осъществим контролни функции към лицата, които са изкупували тютюн на територията на страната и са го преработвали като такива.

В България 10 фирми имат лиценз за преработка на тютюн и в същото време и изкупуват суровината.

Георги Ралчев обясни и в какво ще се състоят готвените законодателни промени: Предвиждаме да върнем т.нар държавни експерти, които от страна на държавата да дават независима оценка при изкупуване на тютюн на територията на страната и качеството на суровината. Всички спорове, които не могат да се уредят на договорен принцип между производител и изкупвач ще се уреждат с независима оценка от държавен експерт. Ще въведем и два регистъра – на производителите и на изкупвачите, които ще позволят на практика контролът и наблюдението от страна на държавата да е по-точен и реакцията на държавата да е по-адекватна в случаи на допуснати нарушения.

Законодателните промени се очаква да са готови за следващата изкупна кампания на тютюна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна